09.11.2010
– MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
– Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
– Yükseköğretim Kurulu
– Üniversiteler
İKİNCİ OTURUM
Açılma Saati: 14.35
BAŞKAN : Mehmet Mustafa AÇIKALIN (Sivas)
BAŞKAN VEKİLİ: Recai BERBER (Manisa)
SÖZCÜ : Hasan Fehmi KİNAY (Kütahya)
KÂTİP: Süreyya Sadi BİLGİÇ (Isparta)
(Oturum, Başkan Vekili Recai Berber tarafından açıldı)
Sayın Badak buyurun lütfen.
SADIK BADAK (Antalya) – Teşekkür ederim.
Sayın Başkan, Sayın Bakanımız, çok değerli Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi arkadaşlarım, değerli bürokratlar, sayın basın mensupları; sizleri saygıyla selamlıyorum.
Ben, Bakanlığımızın bütçesi görüşülürken YÖK’le ilgili bir hususa temas etmek istiyorum. Üniversite eğitim müfredatı içerisinde bazı fakültelerde temel hukuk eğitimine dikkat çekmek ve bu konunun müzakere edilmesini temenni etmek istiyorum.
Lider ülke olmak istiyoruz, Millî Eğitim Bakanlığımız da bu hedef doğrultusunda çok ciddi tedbirler aldı, almaya devam ediyor. Eğitimin her aşamasında çocuklarımızın üç beş yaşından itibaren gerek örgün eğitim gerek yaygın eğitimle ve hatta ömür boyu eğitim kavramıyla ülkemizde âdeta bir eğitim seferberliği başlatılmış bulunuyor. Bütün bunların nihai hedefi lider ülke olabilmek. Lider ülke olabilmek, bizim resmî ve özel kurum ve kuruluşlarımızın diğer ülkelerdeki muadilleri arasında lider olmasıyla mümkün. Diğer ülkelerin muadil kuruluşlarının yöneticileriyle mukayese edildiğinde bizim yöneticilerimizin başarılı olmasıyla mümkün. Yani bizim resmî ve özel bütün kurum ve kuruluşlarımızı yöneten yöneticilerimizin liderlik vasıflarına sahip olmalarıyla ve liderlik donanımıyla donanmış olmalarıyla mümkün. Eğitim sistemimizde bu sürdürülebilir uluslararası yarışa uygun düzenlemeler yapılıyor, yapılmakta; fakat kanaatimce özellikle yöneticilerin temel hukuk bilgisine sahip olmaları konusunda göz ardı ettiğimiz bir husus var. Yönetici yetiştiren işletme fakülteleri, iktisat fakülteleri, mühendislik fakülteleri gibi fakültelerde ne yazık ki eskiden verilmekte olan temel hukuk bilgileri artık verilmiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesinde sekiz dönemde öğrenciye sadece bir dönem iş hukuku dersi veriliyor. Şahıs hukuku, eşya hukuku, kamu hukuku bilgileri verilmiyor. Tabii ki burada kast ettiğimiz, bir meslek adamı kadar hukuk bilgisi vermek değil; fakat, hukukta temel mantığı anlayabilmek, günlük ve haftalık kararlarında işletme veya kurum yönetirken karşısına çıkan sözleşme ve projelerde kamu ve eşya hukukunu ayırt edebilecek veya bir hukuk danışmanına soruyu sorabilecek nitelikte temel hukuk bilgisiyle donatmaktan bahsediyorum. Eğer biz bunu yapamazsak, yüzlerce, binlerce, on binlerce işletmemizin, resmî ve özel kurumumuzun yöneticileri hukuk nosyonundan mahrum olarak yönetim hayatına atılıyorlar. Oysa bazı ülkeler hukuka çok önem veriyor. Öğrendiğime göre Çin’in 2009 yılı hukuk fakültesi mezunları 300 bin. 300 bin kişi 2009 yılında Çin hukuk fakültelerinden mezun olmuş, on yılda 3 milyon kişi ediyor. Tabii ki bunların büyük bir kısmı hukuk mesleğini seçmeyecek, ticaret yapacak, iş hayatına atılacak; bizim rekabet etmekte olduğumuz alanlarda bizim yöneticilerimizin, firmalarımızın karşısına çıkacak. Bizim yöneticilerimizi mutlaka temel hukuk bilgisiyle donatmamız gerektiği kanaatindeyim. İşletme yönetimi, örgün üniversite eğitiminden sonra master programlarıyla öğrenilebiliyor. Bu konuda pek çok üniversitemiz programlar açıyor veya serbest eğitimlerle işletme yönetimleri öğrenilebiliyor; fakat hukuk bilgisini okuldan mezun olduktan, üniversiteden mezun olduktan sonra edinmek mümkün değil. Bu itibarla, özellikle yönetici olacak gençlerimize yönetici yetiştiren fakültelerimizde müfredatlara temel hukuk bilgisinin verilmesi yönünde konunun müzakere edilmesini temenni ediyorum.
Bu dileklerimle 2011 Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.
BAŞKAN – Sayın Badak teşekkür ederiz.