2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı
İle
2008 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu
Tasarısı
Plan Ve Bütçe Komisyonu Görüşme Tutanakları
BAŞKAN; Mustafa AÇIKALIN (Sivas)
BAŞKAN VEKİLİ; Recai BERBER (Manisa)
SÖZCÜ; Hasan Fehmi KİNAY (Kütahya)
KATİP; Süreyya Sadi BİLGİÇ (Isparta)
——0——
05.11.2009
İÇİNDEKİLER
-Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu
-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
-Türkiye Bilimler Akademisi
-Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
-Vakıflar Genel Müdürlüğü
-Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
-Özürlüler İdaresi Başkanlığı
-Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü
-Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
Sayın Badak Buyurun.
SADIK BADAK (Antalya) – Teşekkür ederim.
Sayın Başkanım, Sayın Başbakan Yardımcımız, Sayın Devlet Bakanlarımız, Komisyonumuzun değerli üyeleri, Değerli Bürokratlar, sayın Basın Mensupları, sözlerime başlarken sizleri saygıyla selamlıyorum.
Bu gün her üç bakanlığımıza bağlı Genel Müdürlüklerin bütçeleri üzerinde görüşüyoruz. Sayın Bakanlarımızın sunuş konuşmalarında ilgili genel müdürlüklerin 2009 yılı içerisinde yaptıkları faaliyetleri memnuniyetle takip ettik. 2010 yılında yapacakları daha ileri faaliyetleri işitmekten de büyük mutluluk duyduk. Özellikle Türkiye Bilimler akademisi ve TÜBİTAK’ın sadece bilimsel çalışmalar yapmayıp, iş hayatının gelişmesine yönelik çok hızla artan büyük bir ivmeyle gösterdikleri desteklere de burada gururla şahit olduk. Ben, geçen yıl TÜBİTAK’ın vesile olduğu Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin yeniden yapılanmasıyla, esnaflarımızın problemlerinin çözümüne yönelik arama konferanslarının başlatılması konusunda TÜBİTAK’ın yaptığı katkılara da bu vesileyle teşekkür ediyorum.
Yine ayrıca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun, Özürlüler İdaresi Başkanlığının, Aile ve Sosyal Araştırmaları Genel Müdürlüğünün, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün yapmakta olduğu sosyal bir devlete yakışır, modern bir devlete yakışır faaliyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Çok uzun yıllardır “Ah, bizim ülkemizde de bu gibi uygulamalar olsa” diye özlemle beklediğimiz yoksullara ve kimsesizlere dönük, kimsesiz çocuklarımıza dönük faaliyetlerin başarıyla gerçekleştirilmekte olduğunu görmekten gurur duymaktayız.
Efendim, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı başarılı çalışmalar içerisinde bir hususa teşekkür ediyorum. İstanbul ve Antalya’da vakıf taşınmazlarının Hazine’ye devredilerek karşılığında eşdeğer taşınmazlar Vakıflara alınıyor. Bu, sadece bir arazi takası değil, çok uzun yıllardan bu yana, otuz kırk yıla dayanan bir süreçte artık mülkiyet alanı haline gelmiş bazı vakıf mülklerinin, giderek sosyal bir problem oluşturan bu hadisenin çözülmesi, ortadan kaldırılması, hem Vakıfların hakkı korunarak hem vatandaşın hakkı korunarak problemin ortadan kaldırılmasına yönelik bir faaliyettir. Bu konudaki anlayışları dolayısıyla Vakıf İdaresine Sayın Başbakan Yardımcımızın şahsında teşekkür ediyorum. Antalya’da bu konuda büyük bir sosyal problem aynı zamanda önlenmiştir, ortadan kaldırılmıştır.
Yine Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüzün yapmakta olduğu çalışmaları başarıyla dinledik, takip ettik. Özellikle on dilde bir tanıtım kitabı basılıyor olmasının son derece önemli olduğunun, zor ve meşakkatli bir çalışma olduğunun farkındayım.
Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Kendi alanında tanıtım, yurt içinde ve yurt dışında tanıtım yapan değişik kurum ve kuruluşlarımız var. Bunlardan yine başarılı tanıtım faaliyetleri yapan kuruluşlarımızdan bir tanesi, Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü yılda yaklaşık 100 milyon lirayı aşan bütçesiyle, özellikle yurt dışında çok sonuç alıcı çalışmalar, özellikle son beş yıldır yapmakta. Bu yıl – eğer bilgim yanlış değilse- 340’a yakın yurtdışı fuara iştirak ettiler.
Basın yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün de yurtdışına yönelik çalışmaları var. Bu konuda her iki genel müdürlüğün müşterek çalışması var mıdır? Böyle bir çalışma olabilirse belki bir sinerji doğar kanaatindeyim.
Yine, yayınlanmış olan bu kitabın acaba internet ortamında yayınlanması düşünülüyor mu? Dünyada on dilde böyle bir resmi tanıtım yapabilen ülke çok fazla değil, ülkemizin bunu başarabilmiş olması büyük bir kazanç, fakat internet ortamında da olması, bu dillerde erişebilen dünya vatandaşlarının ülkemizi tanımasını daha da kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.
Bir de bu kitapta, bu başarılı kitapta 13-14 başlık altında ülkemiz tanıtılıyor. Yönetim tarzından coğrafi bölgelere kadar. Bunların içerisinde “Endüstri” başlığı altında bazı yatırımlar var, fakat ülkemizde son yıllarda dikkat çekici çok büyük yatırımlar yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Boğaz Tüp Geçişi. Bu coğrafik kanal kırk dört dakikalık bir belgesel haline de geçtiğimiz dönemde getirilmiş, bunu oradan başarıyla takip ediyoruz., bu yüzyıl içerisinde gerçekleştirilen nadir projelerden bir tanesi.Yine ülkemiz adına gurur verici bir proje olarak bu kitapçıkta yer alması düşünülebilir mi?
Bununla beraber “Ulaşım” başlığı altında hızlı trene çok az yer verilmiş olduğunu gördüm. Yine hızlı tren bizim ülkemizin çok uzun yıllar sonra, son beş yıl içerisinde projelendirdiği ve uygulamaya başarıyla geçirdiği çok ciddi bir altyapıdır.
Ayrıca “eğitim” faslında, “Eğitim” başlığı altında üniversitelerimize yeterince yer ayrılmadığını görüyorum. Çok büyük üniversitelerimiz var, çok başarılı, dünyanın ilk 500 üniversitesi içerisine giren üniversitelerimiz var, onların çalışmalarının bu kitapçıkta yer alıp alamayacağını dikkate sunmak istiyorum.
Ayrıca sağlık protokolleri ve uygulamaları bakımından ülkemiz son yıllarda çok ileri gitti, dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SADIK BADAK (Devamla) – Ayrıca ülkemizde son derece gelişen bir gemi sanayi var. Gemi sanayi bütün dünyada takip edilen çok önemli bir ağır sanayi branşı. Türkiye, Çin ve Amerika’dan sonra dünyada çelik gemi üretiminde 3’üncü veya 4’üncü büyük endüstriyel altyapıya sahip, 602a yakın tersanemiz var. Ayrıca dünyada 40 metrenin üzerinde mega yat üretiminde 3’üncü büyük ülkeyiz. Bunlar gurur verici gelişmeler. Bu enformasyon kitabında yer alabileceğine inanıyorum, fakat en önemli kısmı Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğüyle işbirliği yapılabilir mi? Ve internet ortamında on dille yayınlanabilir mi? Bu hususlara dikkat çekmek istedim.
İlgili Bakanlıklarımızın ve genel müdürlüklerimizin bütçelerinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçenleri kutluyorum.
Saygılar sunuyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.